Црвени макови за књегињу

Галина Игоревна Шевцова – Црвени макови за кнегињу

Импозантна историјска синтеза познате и награђиване руске историчарке Галине Шевцове, које се, кроз биографску причу о српској принцези Јелени Карађорђевић, ћерки краља Петра  Првог и кнегиње Зорке, која је родила последњег Романова у царској Русији, пре свега бави историјским контекстом српско-руских односа кроз призму тешких и потресних историјских догађаја за оба народа-балканских ратова, Фебруарске и Октобарске револуције али и Првог светског рата. Ауторка је 2014.године у Русији награђена Лауреатом за посебан допринос познавању, проучавању и неговању руско-српских односа, а ово дело је плод њеног десетогодишњег рада на архивској грађи и по први пут на светлост дана износи многе чињенице о наклоности једног братског народа другом. Предговор за српско издање књиге написала је председница РАН-у.

Књига је у Русији промовисана у српској амбасади у јулу 2017. године и објављена ја поводом 55.-годишњице смрти велике кнегиње Јелене Петровне (заправо Јелене Карађорђевић Романов), по многим историчарима неправедно заборављене принцезе у којој је оличена сва топлина словенског сензибилитета и исконска снага српске жене и мајке.

Наша визија, као издавача била је да дело објавимо у Србији у току 2018. године, на 100.-годишњицу од поменутих трагичних догађаја који су задесили царску породицу, руски и српски народ и завршетка Првог светског рата, години када је објављивањем овако епохалне књиге најлепше и најузвишеније одати пошту нашим предходницима али и сетити се ко смо и одакле потичемо без обзира на данашње регионалне поделе. У вези са тим, ово дело би, по нашем скромном мишљењу, требало бити доступно на свим просторима на којима живе Срби и на којима се говори српским језиком као најтачнији и најобухватнији уџбеник о националној историји овог доба из кога би нове генерације могле научити много како о својој прошлости и националном идентитету, тако и о својој будућности, јер како каже латинска пословица- Istoria magistra vitae est,а тиме је речено све што искуство и мудрост познавања историје доносе.

Сага о Јелени Карађорђевић је слика трагедије царске породице Романов али уједно и прича о снажној, интелигентној, образованој и пожртвованој жени која је много учинила за свој народ.

Јелена Карађорђевић је 1911. година стига у Русију као жена великог кнеза Јована Константиновича Романова и у њој је боравила до 1918. године, када је после погубљења мужа и његове породице, напушта и остатак живота проводи са својом децом у дијаспори, без икакве жеље да после трагичног губитка породице поново створи дом. Боравак у Русији представља најсрећнији период Јелениног живота, испуњен љубављу, породичном слогом и заједничким доброчинствима супружника према Србији и Јелениним сународницима. За само неколико година Јелена и Јован Романов отворили су о свом трошку болницу у Врању, сиротиште и јаслице у Београду а током Првог светског рата отворили су болнички воз и на фронту неговали рањенике. Књига посебно апостофира однос руског цара Николаја II са Србијом и снагу његове наклоности према нашем народу.

Синтагма-црвени макови за кнегињу- по речима ауторке, симболично представља Србију, родољубље, наду, Косово  и све оно што је кнегињу водило у њеној узвишеној мисији.

Објављивање књиге у Русији је изразито медијски пропраћено, издата је под окриљем Научне библиотеке Јелисаветско-Сергејевског друштва, која слови за научну библиотеку која објављује само најрепрезентативније наслове цењених аутора, штампана је у великом формату и украшена фотографијама из тог времена а наша жеља је да и у српском издању буде приређена на овако високом нивоу. Медијска промоција у Србији била је, такође, веома снажна али помало стихијска, наиме сви дневни листови писали су о овој књизи и њеној промоцији у српској амбасади у Русији, где је наш амбасадор др историјских наука Славко Терзић апострофирао да је ово” најважнија “књига за превод на српски језик.

Ова књига представља наше најрепрезентативније издање и стога је посебно пригодна за све врсте поклона и награда за посебна ученичка достигнућа. Изузетно луксузно опремљена, великог формата, у тврдом повезу, садржи 550 страница са фотографијама, а корица је украшена сјајном фолијом што додатно употпуњује ексклузивни изглед књиге.

Цена примерка јe 2.160 рсд, а за наруџбе преко 10 комада одобравамо попуст 10 посто!